Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Episoadele 3 & 4 - Paul PETROVAN, Olivia MADAR, Mihai MAREȘ, Diana BUZAȘ

2024, aprilie 17
 
Este sincer uimitor pentru mine cum de la o simplă idee, care la momentul respectiv părea irealizabilă, am ajuns deja la cea de-a patra ediție a proiectului nostru. Pot să zic că dacă nu aș fi implicată în organizarea acestui proiect, mi-ar fi plăcut să-l facă altcineva în locul nostru, dar nu pentru că e nespus de greu sau pentru că suntem zgârciți cu timpul nostru liber. Nu, ci pentru că credem cu adevărat în acest proiect, în impactul pe care poate să-l aibă asupra elevilor și uneori ne mai dorim și noi să ne pierdem prin public și să fim simpli ascultători, simpli elevi cărora li s-a oferit șansa de a visa spre un orizont mai mare. Îmi place să cred că elevii care vin, inițial sunt timorați, neștiind unde poate duce discuția (care probabil ar fi trebuit să înceapă deja de 10 minute, dar așa suntem noi, putem spune… fashionably late :)), care urmează să aibă loc, dar pe parcurs să își dea seama că oamenii pe care îi vad în fața lor și se uită cu respect la ei au fost oamenii care au stat în aceleiași bănci ca noi, au pornit din același punct de plecare (ca noi și voi) și mulți dintre ei au ajuns mai departe decât și-au imaginat. Se poate și vrem să vă demonstrăm asta prin acești oameni pe care îi stimăm, este incredibil de important ca cineva să-ți dea curaj să crezi în tine, să fie ca un „safety net” peste care să-ți arunci toate grijele, îngrijorările și întrebările de tipul „Dacă nu reușesc?”, „Ce fac dacă nu știu ce vreau să fac?”. Nu ești singur, nici ei nu au fost și nici tu, cititorule, nu trebuie să fii.
 
Ediția 3 s-a desfășurat pe data de 12 aprilie în sala mare a Primăriei, subiectul abordat a fost cariera juridică. Cei care au îndrăznit să se lupte cu acest subiect au fost Paul Petrovan, fost prefect al municipiului București și fost procuror al capitalei, și doamna Madar Olivia, avocat de drept civil în orașelul nostru. Emoția s-a resimțit din ambele părți, dar și satisfacția că am înțeles toți ceva unii despre ceilalți, suntem într-un proces continuu de învățare, adaptare, indiferent de vârstă, poziție socială sau alte diferențe prea puțin importante acum. I-am apreciat și ne-au apreciat, pe această cale le mulțumim încă o dată!
 
Ediția 4 s-a desfășurat pe data de 17 aprilie în sala Casteluilui Nako, subiectii de caz, pentru că așa s-au intitulat respectivii, au fost Mihai MAREȘ - Manager Resurse Umane și Diana BUZAȘ - Mediator Social Intern. Am avut constant impresia că vorbim cu niște cărți vii. Cărți care au venit cu un instrucțaj impecabil și foarte greu de pus în cuvinte despre găsirea adevăratei tale chemări. A fost coplesitor, dar în cel mai bun mod, o prezentare care ilustra pas cu pas „drumul spre succes”, adică factorii determinanți asupra dezvoltării noastre personale pe parcursul unei vieți întregi.
 
Ediția 4 s-a simțit foarte personală, dacă restul te-au lăsat cu zâmbetul pe buze și cu niște răspunsuri la întrebările tale, această ediție te-a fortat involuntar să faci o introspecție personală. Cred cu tărie că acesta este scopul, niciodată nu vei ști destul pentru a te putea baza doar pe cunoștințele curente, dar cel mai rău lucru este să nu încerci niciodată. Încearcă, greșește și încearcă din nou, o lume întreagă crede în tine.
 
Președintele CȘE din Liceul Teoretic "Ioan Jebelean"
Romina UVEGHES
 
 

Print Email

Episodul 2 - Romina MATEI

2024, martie 24
 
Suntem oare prizonierii propriilor noastre începuturi?
Ne desprindem cu totul de locurile unde am crescut și format?
Păstrăm legături ombilicale cu locul care ne-a educat?
Ne influențează toate acestea traseul intelectual și cariera și dacă da, în ce măsură acest cursus honorus ne definește ca persoană? Retorică sau știință aplicată?
 
Pentru a transforma însă retorica în știință aplicată, pentru a formula răspunsuri concrete, experiența unui om al comunității este infailibilă. Este motivul pentru care invitata celei de-a doua ediții a Bibliotecii Vii a fost Romina Matei, acel om al locului, născut, crescut și educat aici, cu NOI și... ca și NOI!
 
Cu atât mai impresionant este CV-ul Rominei Matei. ”De la fata care vrea să schimbe lumea” la lumea pe care a schimbat-o prin experiențele ei concrete (vezi consemnările riguroase de funcții și responsabilități din impresionantul său CV – în treacăt fie spus, deși într-o engleză curată, parcursul profesional al Rominei pare consemnat în sanscrită!)
 
Romina Matei reprezintă exemplul firesc al reușitei prin voință, opțiuni bine ierarhizate, muncă și distracție corect echilibrate. Și totuși, care este profesia Rominei? Cu un condei inspirat, cea mai bună portretizare i-a făcut-o Romina noastră (a se citi Romina Uvegheș, clasa a 11-a A) : ” Un om deosebit, ca profesie greu de definit, dar lucrurile (iar prin lucruri mă refer la proiectele europene care pun în valoare tinerii și nu numai) frumoase se întâmplă și datorită ei; Romina este coordonatoarea multor proiecte de acest gen. Totuși, eu cred că poziția de ”călător” i se potrivește cel mai bine”. Și da, un călător care și-a văzut visul cu ochii și care a scris despre asta. Nu știu de ce, dar asociez aventura Rominei, de călător și scriitor, cu cea a venețianului Marco Polo, pornit (la sfârșit de secol XIII) într-o periculoasă călătorie spre și prin misterioasa Chină; în ce măsură Il milione (Descrierea lumii) are ceva în comun cu ”25 de zile prin India în căutarea sinelui” vom putea afla doar citind-o; un alt motiv și o altă ocazie să descoperim lumea din NOI.
 
Și pentru că suntem într-o continuă căutare, nu ar fi rău să ne amintim că principiul sferei e preferabil principiului piramidei, că doar dacă ai picioarele bine înfipte în pământ poți fi cu capul în nori și foarte important, nu întotdeauna expresia ”prostul satului” are o conotație peiorativă!
 
Întâlnirea cu Romina Matei ne-a dat și ocazia unei perspective și retrospective istorice; revista NOI a avut-o aproape printre fondatori. Ne-am bucurat să depănăm amintiri legate de scrierea primelor numere, de condițiile tehnice, de colegi și profesori care i-au marcat începutul. Le mulțumim că ne-au lăsat-o moștenire!
 
Pentru NOI este în egală măsură o mândrie și o obligație; și pentru că la noblesse oblige, am prezentat cu reală și îndreptățită mândrie atât numărul 15 al revistei cât și suplimentul EU. Deși nu am făcut-o încă public, ne bucurăm să anunțăm că NOI 16 este în lucru, că EU va avea o apariție lunară și că suplimentul Istoricii din NOI este pe cale să se nască!
 
Pentru că ai acceptat să fii mentor pentru câteva clipe, pentru că ai vorbit cu NOI și despre NOI....NOI îți mulțumim, Romina Matei!
 
Tinerilor frumoși din NOI le amintesc că aripile frânte nu împiedică zborul; dimpotrivă, pentru NOI cerul este limita!
 
Prof. dr. Adriana Florica MUNTEAN
 
 

Print Email

Episodul 1 - dr. Alina BALINT

2024, februarie 18
 
Într-o lume în care inspirația și modelarea devin elemente vitale în formarea tinerilor, Liceul Teoretic ”Ioan Jebelean”, sub îndrumarea doamnei director Liana Ostrovati, își propune să ofere nu doar educație academică, ci și o fereastră către experiențele reale ale celor care au străbătut drumul către succes în diverse domenii. Ne dorim ca școala noastră să devină locul în care elevii nu doar învață, ci și se inspiră din exemplele concrete oferite de personalități remarcabile.
De fiecare dată când lucrurile ies din rutina cotidiană, auzim parcă în surdină, cu voce blajină dar fermă, citate din cartea care ne-a marcat copilăria și adolescența!
 
De data aceasta, Micul Prinț parafrazat, ne șoptește: Vă rog să-mi desenați o noua Lume”(S il vous plaît dessine-moi un nouveau Monde!)
Și am început să desenăm o lume mai bună, o lume în care personalități locale și nu numai, vorbesc despre propria lor experință profesională, ca exemplu pentru viitoarele parcursuri profesionale ale liceenilor noștri. Și pentru că știu să deseneze atât de bine, Iulia Meszaros și Romina Uveghes, Alexis Matyas și Caius Buzaș, Marco Aranghelovici și David Tamaș, Renata Hailemas și Ariana Popa, elevi ai liceului nostru în clasele a 10-a și a 11-a, au făcut prima schiță a unui proiect pe care sugestiv l-au intitulat ”Biblioteca Vie”.
 
În această Bibliotecă își vor găsi locul personalități și cariere de succes, exemple vii de muncă, dăruire și dedicare, de ilustrare a unor principii de viață căzute azi într-o nepermisă vulgarizare. Cea mai bună ilustrare a conceptului este exemplul personal; pornind de la acest deziderat, cu o anumită ritmicitate (pe care ne-o dorim lunară) vor fi invitați să dialogheze cu adolescenții liceului o serie de ”oameni ai locului” care au înțeles că profesia se alege din pasiune și nu din rațiuni pecuniare sau de ierarhie socială.
 
Vineri, 16 februarie, la Castelul Nako, ciclul a fost deschis de doamna doctor Alina Balint, medicul coordonator al Serviciului de Urgență Sânnicolaul Mare. Narator desăvârșit, doamna doctor a ilustrat cât se poate de bine avantajele și dezavantajele acestei meserii; considerată ”cenușăreasa” breslei, medicina de urgență poate deveni atractivă prin context și sensul dat fiecărei vieți în parte! Plastic, dar atât de sugestiv, doamna doctor a calificat calitatea fiecărui medic prin ”mărimea cimitirului” din spatele lui. Prin urmare, ne-a reamintit că medicina nu e o meserie, e vocație pură; că medicina nu însemnă bani și poziție socială ci multă muncă, multe renunțări, multe sacrificii.
 
Mărturie Vie stă chiar propria-i viață! Mulțumim, Doamnă Doctor că ne-ați pus la dispoziție propria experiență ca model de devenire profesională!
 
Consilier educativ,
Prof. dr. Adriana Florica MUNTEAN
 

Print Email