- Home
- Proiecte / Activități
Zi de bine - Zile de Bine, decembrie 2022
Written by Administrator on . Posted in Proiecte/Activități
Mini-spectacolul de Crăciun - decembrie 2022
Written by Administrator on . Posted in Proiecte/Activități
Trupa de teatru a Liceului Teoretic ”Ioan Jebelean” a fost înființată în toamna anului 2022, la inițiativa d-nei prof. dr. Adriana Muntean, coordonatorul de proiecte educative a școlii noastre, sub îndrumarea d-rei prof. Alina LĂZĂRUICĂ.
După o lună de activitate intensă, membrii trupei și-au ales numele „Hobana” și au prezentat piesa, „Să fie bine pentru toți”, creație proprie, în cadrul unui mini-spectacol, organizat în școală, dedicat sărbătorii Crăciunului. Piesa surprinde, după un scenariu original, o cină de Crăciun într-o familie românească, în viziunea tinerilor actori amatori. Mâine, 21 decembrie, vor duce piesa pe scena Colegiului Național Ana Aslan din Timișoara, într-un schimb de experiență între cele două școli care a început în martie acest an. Le dorim să “Break a leg” pe scena timișoreană!
Mini-spectacolul a fost continuat de corul, proaspăt botezat ”Sfântul Nicolae” care ne-a cântat și încântat cu o suită de colinde psaltice executate sub coordonarea d-nului profesor dirijor Zoran DUȘCĂ.
În încheiere, elevi ai clasei a 11-a D au pus în scenă “Poveste de Crăciun” după Charles Dickens. Ne-am întâlnit deci cu Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză ursuz care îi privește cu ură pe toți din jurul lui. Asta până în noaptea de Ajun, când primește vizita spiritului Crăciunului care îl duce într-o călătorie uimitoare, pe alocuri înfricoșătoare, în urma căreia bătrânul se schimbă.
Vă lăsăm în continuare cu vorbele lui Viorel : “Crăciunul este despre iubire!”
2022-dec-16 - Voluntariat la Centrul de Zi ”Sf. Maria”
Written by Administrator on . Posted in Proiecte/Activități
În ultimele două săptămâni înaintea vacanței de iarnă, elevii câtorva clase ale liceului nostru au reușit să se mobilizeze, să facă apel la spiritul civic și la acea porțiune a sufletului pe care o avem toți, dar aleg doar unii să o lase să iasă la suprafață, și să doneze bani, bani pe care noi i-am transformat în pachețele specifice Crăciunului pe care le-am dus mai departe centrului de zi ”Sf. Maria” din orașul nostru.
Pentru o după-masă, reprezentanții liceului nostru, membri CȘE, au ales să-și petreacă timpul liber ajutând copiii din acest centru, oferindu-le suport și atenție, invitându-i sau acceptând invitația de a lua parte la activități distractive, învățând totodată lucruri noi.
Noi spunem că am reușit să creăm o atmosferă caldă pentru copiii din centru făcându-i să se simtă iubiți și apreciați. Am înțeles, după această experiență, că prin acțiunile noastre, putem face o diferență în viața acestor copii și le-am oferit ocazia de a se simți valoroși, de a-și dezvolta abilități și încredere în ei înșiși.
Această acțiune a fost o experiență deosebit de revelatoare pentru toți cei implicați, atât pentru copiii din centru cât și pentru noi. Noi am învățat să fim mai empatici, ne-am dezvoltat abilități de comunicare și relaționare cu ceilalți. De asemenea, am învățat că implicarea în proiecte de voluntariat, întotdeauna ne face să creștem puțin, să ne auto-depășim cu fiecare ocazie. Vom căuta să repetăm astfel de experiențe pentru că doar astfel putem să schimbăm lumea într-un mod pozitiv, chiar dacă începem prin acțiuni la nivelul unui orășel micuț din vestul tării.
Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic ”Ioan Jebelean”
Zi de bine - Zile de Bine
Written by Administrator on . Posted in Proiecte/Activități
Anul regelui - Maria, inima României
Written by Administrator on . Posted in Proiecte/Activități
Avem deja o tradiție în a fi cu Regina Maria și Regele Ferdinand în preajma Zilei Naționale. Dacă anul trecut, Majestățile lor au fost personificate cu atâta grație de (acum) foștii elevi ai liceului nostru, Teodora Podereu și Alexandru Pop, anul acesta, summis auspiicis au decis ca regina Maria să ne fie alături într-un mod inedit!
Luni, 21.11.2022, elevii claselor a XI D și a XII D au participat alături de colegii lor din alte școli la vizionarea filmului documentar Maria, inima României. Activitatea s-a desfășurat în incinta cochetului cinematograf din localitatea Gottlob.
Inițiativa a aparținut Inspectoratului Școlar Județean Timiș și doamnei Mirela Arimia, cea care girează și coordonează mai amplul proiect Zilele Regelui; parte integrantă a acestei activități, doamna Mirela Arimia și domnul John Florescu au fost prezenți în sală și au răspuns tirului de întrebări venite cu naturalețea interesului spontan și nedisimulat al auditoriului.
Documentarul este o producție Chainsaw Film Production și se bucură de susținerea Academiei Române și a Institutului Cultural Român. Echipa de producție a filmului este condusă de sus-amintitul John Florescu, cunoscutul jurnalist american, cu origini românești. Filmul prezintă povestea unei importante epoci din istoria României, văzută însă prin ochii celei mai cunoscute femei din Europa interbelică, al cărei destin a fost influențat de evenimente petrecute în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New-York-ului, la Kremlin și chiar în sălbaticul Vest american. Dincolo de narațiune și eveniment istoric, filmul ne-a surprins prin imagini unice cu Regina, datând de dinaintea și din timpul Primului Război Mondial( vizita Familiei Regale a Rusiei din 1914 la Constanța, Cazinoul din aceeași localitate în timpul bombardamentelor nemțești din 1916 etc.), vocea Reginei, într-o versiune apropiată de realitate, dar și prin vocea inconfundabilă a naratorului, inegalabilul Marcel Iureș.
Am descoperit și redescoperit deci atât femeia care se ascunde în spatele Reginei, cu tot ce ține de dragoste interzisă și frivolitate specific feminină, dar și Regina României, participant activ pe front, îngrijind soldații răniți și bolnavii de tifos și de holeră; am descoperit Femeia și Regina care sfidează la masa tratativelor de la Paris lumea profund masculină a diplomației postbelice, o ”leoaică” care se adresează cu fermitate și acel je ne sais quoi ”tigrilor” europeni și inabordabilului Wilson. Am reevaluat, redescoperit, am pus în context și înțeles finalmente cuvintele Mariei ”Misiunea mea era aproape misiunea unui bărbat, felul meu de a pleda a fost acela al unei femei”
Post- scriptum...noi fetele am înțeles mult mai bine rolul unei rochii bine alese mersul istoriei!