Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#YEYS2023

Europa ta, părerea ta! (Your Europe, Your Say! – YEYS) este o manifestare anuală organizată de CESE pentru tineri care, începând din 2010, aduce laolaltă aproximativ 100 de elevi și peste 30 de profesori. Anul acesta, participanți din toate cele 27 de state membre ale UE, din cele șapte țări candidate la UE și dintr-o școală europeană cu sediul la Bruxelles se vor reuni pentru a dezbate un subiect de actualitate care îi privește pe tineri.
 
YEYS 2023 este intitulat „Dialoguri cu tinerii pe tema democrației”. Discuțiile se vor axa pe importanța capacitării tinerilor, a participării active și a implicării lor în procesele democratice și politice. Scopul evenimentului este de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă ce înseamnă cetățenia activă într-o democrație participativă și care sunt valorile europene, explorând, în același timp, modalitățile prin care tinerii se pot implica activ în procesele democratice.
 
Evenimentul Yeys2023 se va finaliza prin recomandări concrete pe tema implicării tinerilor și a democrației durabile în Europa adresate de către tinerii participanți instituțiilor UE (Comisia Europeană, Parlamentul European) care le vor dezbate și (probabil) vor adopta o rezoluție.
 
Liceul Teoretic “Ioan Jebelean” a fost selectat (aleatoriu, din peste 600 candidaturi depuse) să participe la evenimentul Yeys2023, după depunerea candidaturii în decembrie 2022. Urmare a acestui fapt, un grup de 3 tineri și un profesor însoțitor din liceul nostru va lua parte la întâniri, discuții, dezbateri în 23-24 martie 2023, la sediul CESE din Bruxelles.
Urmare a selecției liceului nostru, am primit, în 9 martie 2023, vizita d-nului conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București. Ne-a trecut pragul în calitatea sa de membru al Comitetului Economic și Social European. De-a lungul a aproape 3 ore i-a provocat pe 23 de tineri ai liceului la discuții pe tema teoriilor conspiraționiste mondiale. O teorie a conspirației este o explicație pentru un eveniment sau o situație care afirmă existența unei conspirații de către grupuri puternice și sinistre, adesea cu motivație politică, atunci când alte explicații sunt mai probabile. Termenul are, în general, o conotație negativă, implicând că atractivitatea unei astfel de teorii se bazează pe prejudecăți, convingeri emoționale sau dovezi insuficiente. O teorie a conspirației este diferită de o conspirație; se referă la o conspirație ipotetică cu caracteristici specifice, incluzând, dar fără a se limita la, opoziția față de consensul principal în rândul celor care sunt calificați să-i evalueze acuratețea, cum ar fi oamenii de știință sau istoricii.
QAnon, Yoga, Pizzagate, Illuminati, Covid, platitudinea sau nu a planetei noastre, Harry Potter, animăluțele de companie ale fiecăruia dintre noi, unde și ce date stochează mediile de socializare pe care le folosim, si mai ales, cum le utilizează, chiar și raportorul și compasul din laboratorul de informatică au apărut în discuțiile tinerilor cu d-nul Pîrvulescu. Dezinformarea, știrile false, modul în care putem proba o teorie au fost analizate din multe puncte de vedere. Am apreciat la maxim timpul petrecut în compania d-nului profesor și am rămas cu o sete de cunoștere care foarte greu poate fi pusă în cuvinte..
 
[Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE care oferă consultanță privind legislația și politicile UE. Aduce împreună reprezentanţi din toate domeniile societății civile organizate. Membrii CESE provin din grupuri care apără interesele unei game largi de organizații economice, sociale și societale la nivel național: patronate, camere de comerţ, fermieri, organizaţii și întreprinderi mici și mijlocii, sindicate, cooperative, ecologisti, oameni cu dizabilități, tineret, consumatori, mediul academic, etc. CESE are 329 de membri din toate cele 27 state membre UE, fiecare numit pentru cinci mandate anuale. CESE consideră că participarea tinerilor în luarea deciziilor va avea ca rezultat reglementări și politici mai potrivite necesităților tinerilor și, prin urmare, lucrează la interacțiunea cu tinerii într-un mod structurat.]

Print Email