Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

2024 - Paris

2024, februarie 24-27
 
Dragi părinți, bunici, colegi și prieteni
 
Salutări strălucitoare ca și turnul Eiffel la începutul fiecărei ore de după apus!
 
Astăzi vă aducem povești și amintiri din Paris, orașul care ne-a furat nu doar inimile și ne-a umplut sufletele cu magie și aventură! ??❤️
 
Am început cu Montmartre, cartierul pitoresc și boem al Parisului, unde străzile înguste ne-au purtat printre artiști, cafenele cochete și boulangerii fermecătoare. Catedrala Sacré-Cœur ne-a răsplătit cu o panoramă uimitoare a orașului, o recompensă pe măsura celor 222 trepte urcate cu sufletul la gură. Fiecare lumânare aprinsă aici de grupul nostru a reprezentat o intenție sau o dorință specială, o cerere pentru ajutor divin sau recunoștință pentru binecuvântările primite. La ceas de seară târzie ne-am strâns în jurul a câtorva mese dintr-un restaurant micuț și cald, într-o atmosferă rustică și chic și am savurat preparate culinare deosebite.
Pașii ne-au purtat apoi înspre vestitul Moulin Rouge, deschis în 1889 și devenit rapid un simbol al vieții de noapte pariziene. Vârsta personajelor principale ale acestei scrisori ne-au permis să admirăm clădirea doar de afară, fără să asistăm la un spectacol de cabaret, despre care știm că sunt îndrăznețe, pline de energie, senzualitate și glamour.
 
Dimineața următoare ne-am pierdut în luxul și istoria Palatului Versailles, am admirat grădinile fermecătoare și saloanele regale care încă respiră opulență. Château de Versailles ne-a transpus într-o altă epocă, plină de fast și splendoare, în timp ce ne imaginăm viețile pompoase ale monarhilor francezi.
 
Muzeul Luvru și-a deschis porțile către un univers fascinant al artei, unde fiecare colțișor ascundea o poveste captivantă și o capodoperă surprinzătoare. Ne-am împărțit în tabere, am primit harta muzeului și am pornit la o întrecere foarte serioasă de bifat obiective din muzeu. Pe rând, ne-am bucurat de Mona Lisa, care era totuși la locul ei, deși suntem aproape siguri că nu este originalul, doar Mr. Bean a distrus, în film, tabloul. Am aflat că este cel mai faimos și totodată scump exponat ($860,000,000) din Musée du Louvre, muzeu care nu se va despărți totuși niciodată de Mona Lisa, ceea ce face ca tabloul să fie neprețuit. Venus din Milo și Victoria din Samothrace ne-au așteptat cu interes. Rembrandt are 4 capodopere expuse în muzeu. Statuia Ain Ghazal este cel mai vechi exponat (7000 î.H.). Am vrut NOI să vedem și "Libertatea Conducând Poporul" a lui Delacroix, dar se afla într-o zonă închisă din cauza unor lucrări de reabilitare. Am bifat Codex Hammurapi, regele babilonian care a pus pe "hârtie" = a se citi diorit, "legea talionului'", exponat datând din perioada Egiptului antic și am căzut de acord că nu ne-ar ajunge ani de zile să surprindem misterul ascuns în spatele fiecărei lucrări de artă. Am fost, evident toți declarați câștigători, pentru că, de fapt, ne-am bătut doar cu timpul.
 
Galeriile Lafayette au urmat și ne-au răpit cu eleganța și rafinamentul lor, oferindu-ne o doză generoasă de glamour parizian. Am profitat, evident, și de panorama vizibilă de pe acoperiș și am furat ploii din ce în ce mai generoase, câteva imagini, totuși clare!
 
Turnul Eiffel, o icoană a orașului, ne-a întâmpinat cu o panoramă spectaculoasă a Parisului și cu emoții care ne-au luat respirația. Am urcat cu liftul, din cauza vremii nefavorabile, pentru că după o zi de bătut Parisul la pas, sigur că ne-am dorit în sinea noastră să urcăm pe scări. Din păcate, nu s-a putut, ne-am sacrificat și am luat liftul pentru a ajunge la 300 de metri deasupra orașului luminilor. Am descoperit în vârf o cameră în care se ascundeau de vântul și de ploaia devenită deja foarte serioasă Thomas Edison, Gustave Eiffel și fiica sa, Claire. Am aflat ulterior că erau doar figuri de ceară.
 
Am avut privilegiul să ne îmbarcăm într-o plimbare cu vaporașul pe Sena, fluviul care străbate sufletul Parisului. Sub o ploaie ușoară deja, de după-amiază, am navigat pe apele sale, admirând grandoarea clădirilor istorice și frumusețea podurilor romantice care îi încântă malurile. Am urmărit cu ochii mari de uimire frumusețea ireală a podului Alexandru al III-lea (simbolul prieteniei franco-ruse).
 
Desigur, nu puteam să ratăm simboluri precum Arcul de Triumf și Champs-Élysées, unde am pășit cu mândrie pe urmele istoriei și ale eleganței.
Atelierul Brâncuși și centrul cultural Pampidou ne-au deschis inimile către lumea fascinantă a artei moderne și contemporane.
 
Ploaia a fost un factor care ne-a încercat rezistența, dar nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de fiecare moment. A fost o ploaie persistentă serioasă, dar ca o echipă plină de entuziasm și determinare ce suntem, am continuat să ne distram și să ne creăm amintiri de neuitat!
 
Mulțumim Adriana Muntean că ai pus la cale această aventură minunată!
 
Mulțumim, Paris, pentru că ne-ai învățat să visăm mai mare și să trăim mai intens! Nu am spus ”adio”, ci doar "au revoir"! Îți mulțumim pentru fiecare moment minunat și promitem să ne întoarcem cât de curând posibil! ?✈️
 
P.S. "Paris est toujour une bonne idée"
Audrey Hepburn
 
coécrit par deux auteurs
Prof. Dana-Marciana JEBELEAN
et
Prof. Adriana Florica MUNTEAN

Tags: Paris, excursie, Turnul Eiffel, Montmartre, Sacre-Couer, Moulin Rouge, Versailles, Louvre, Plimbare pe Sena, vaporas, Arcul De Triumf, Atelierul Brâncuși, Pampidou

Print Email