Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prefata Savu Voichita

Prefața cărții, scrisă de profesorul Savu VOICHIȚĂ

 Există între cele făcute de om obiceiul de a privi în urmă în încercarea de a-și da seama de ceea ce a realizat, bune și rele, într-o perioadă a devenirii sale.

Actul în sine dobândește o însemnătate și mai mare atunci când se are în vedere drumul străbătut de o instuție care instruiește și educă, formând oameni, școala.

Realizată în pragul și în cinstea împlinirii semicentenarului Liceului din Sânnicolau-Mare, monografie ce ne-o dă profesorul Ioan Jebelean despre școala ce-și așteaptă sărbătoarea, este un bilanț al marilor împliniri, făcut cu dorința sinceră de a ne purta emoțional pe același drum, străbătut de atâtea generații de elevi și de dascăli.

Exactitatea și rigurizotatea omului cu o pregătire științifică se împletește cu sensibilitatea celui care a participat la viața acestei școli ca elev, ca profesor, dar și ca director. În cele mai multe din cele evocate aici, dl. Jebelean a fost acolo și a trăit plenar toate aceste evenimente.

Istoria școlii se împletește armonios cu istoria acestui colț de țară. Prin tot ceea ce a făcut pentru tinerii ce i-au călcat pragul, liceul sărbătorit și-a împlinit destinul: a format oameni, i-a ajutat să-și realizeze personalitatea și visurile.

Această perspectivă evidențiază rolul important pe care l-a avut școala de-a lungul timpului, cu deosebire în ultimele cinci decenii, asupra oamenilor acestor locuri, și-i prefigurează evoluția în anii ce vor veni.

Print Email