Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Zi de bine - Zile de Bine, decembrie 2022

Am demonstrat că tradițiile noastre persistă, am demonstrat că NOI putem!
 
În luna noiembrie a acestui an, Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic "Ioan Jebelean" a demarat o acțiune de voluntariat care avea în vizor centrul de zi "Sfânta Maria", secția de bolnavi cronici a spitalului local și azilul "Casa Bunicilor". Putem să sperăm că le-am adus un zâmbet sincer pe fețe, acum, în perioada sărbătorilor. Prim organizatorul acestui proiect a fost președintele consiliului elevilor, David Csuy, din clasa a XI-a B.
În data de 17 decembrie elevii liceului teoretic și-au investit timpul și energia într-o vizită făcută celor vârstnici internați la spital, cu scopul de a schimba o vorbă, de a le auzi poveștile, și de a nu lăsa să treacă vreun Crăciun, fără ca acești oameni să nu se bucure de prezențe mai tinere cărora le pasă de starea lor.
Am fost mișcați să îi vedem, internați în saloane de câte 3, împărțiți in cazuri "fericite", cei care pot vorbi, și merge fără asistență, și cazurile "mai puțin fericite", în care seniorii erau la pat și/sau nu puteau comunica.
A fost imposibil să nu ne dea puțin lacrimile când "bunicii și bunicile" scormoneau după subiecte de discuție, orice, doar să se mai bucure de companie nouă încă 3 minute.
Prin bună-voința elevilor și a profesorilor, spitalul a fost aprovizionat cu produse de igienă, hrană, și alte necesități ale bătrânilor.
 
20 decembrie, 3 zile de la startul proiectului, noi, elevii, am vizitat "Casa Bunicilor", am fost întâmpinați de aceleași fețe ridate dar entuziasmate și zâmbitoare. Seniorii au fost încântați de colindele domnului profesor de religie Zoran Dușcă și ale corului pe care acesta îl coordonează. Ba chiar am avut alături un moș Crăciun care a înmânat un pachețel simbolic fiecărui internat.
Am fost din nou năvăliți de emoții când bunicii ne-au colindat înapoi cu "O, ce veste minunată!". Voci tremurânde, trecute printr-o viață întreagă dar totuși pline de blândețe, ne înconjurau. Nu pot descrie intensitatea sentimentelor cu care ne-a umplut acel moment.
 
Următoarea destinație era centrul de zi "Sfânta Maria", unde 22 de copii de toate vârstele își petrec timpul de la ora 12 la ora 17, 5 zile pe săptămână. Copii care nu au avut norocul unei familii înstărite și care sunt înscriși în acest proiect pentru a evita situația abandonului școlar. Sunt copii cum sunt toți, sunt frumoși, sunt creativi, sunt vorbăreți și plini de opinii. Din prima jumătate de oră petrecută acolo cei micuți au prins drag de noi și ne arătau cea mai nouă operă de artă, sau ne povesteau cea mai recentă năzbâtie. Cu ochii mari și gura căscată l-au primit pe moș Crăciun, care le-a dat fiecăruia un pachet cu dulciuri, covrigei, fructe, biscuiți, suculeț, și moșul mai știe ce a fost pe acolo.
 
Activitatea de voluntariat a liceului teoretic nu se oprește aici. Văzând cât de mult avem NOI capabilitatea să înseninăm ziua celor care au nevoie, am căzut de acord la nivel de consiliu că aceste vizite vor deveni un obicei mai des practicat, nu va mai rămâne o activitate din preajma sărbătorilor.
Sperăm din suflet ca această tradiție să se propage și în sufletul viitoarelor generații care vor călca pragul școlii și să nu piardă vreodată din vedere faptul că schimbarea începe cu NOI.
 
Alex TEREBENȚ, vicepreședinte al CŞE
 
 

Print Email