Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prefata Ion Samoila

Prefața cărții, scrisă de profesorul Ion SAMOILĂ

Monografia Liceului Teoretic din orașul Sânnicolau-Mare, cel mai vestic al țării, alcăuită riguros științific de către prof. Ioan Jebelean, directorul unității, cuprinde date multiple din trecutul liceului, de la înființare, în anul 1955 și până în anul 2005.
Monografia are menirea și a reușit să scormonească în trecutul istoric al liceului, identificând date prețioase legate de evoluția și dezvoltarea acestuia, construindu-se într-o adevărată sursă documentară pentru trecutul de 50 de ani al învățământului liceal în localitatea noastră. Materialul este sistematic analizat, pe capitole distincte, caracteristice unei asemenea lucrări și învățământului liceal. Sunt prezentate în paginile cărții, dense și concise informații pe scara asecendentă a dezvoltării liceului într-o perioadă de jumătate de veac.
Lucrarea, pe lângă partea monografică, cuprinde și semnificative anexe cu caracter de anuar, referitoare la cadrele didactice, elevi, personal administrativ, de conducere, personal de serviciu, inspecții și altele.
Anuarele sunt și rămân pentru documentarea contemporană și pentru posterioritate izvoare, aproape unice, de informare, o sursă sigură de date, de cifre, de nume pentru stabilirea unor realități veridice. Autorul a intuit, a perceput acest lucru, dovedindu-se a fi un meticulos cercetător și un fin analist al tuturor problemelor, tratate cu real discernamânt.
Pentru a fi și mai completă, monografia conține o serie de pagini iconografice, cu aspecte variate în imagini din activitatea și viața liceului.
Sunt convins că această lucrare, elaborată în urma multor ore și zile de muncă, va fi bine primită de către toți aceia care-și desfășoară activitatea în învățământ, de către absolvenții liceului, de către toți cei care au numele, într-un fel sau altul, imortalizat în această carte.
Din păcate, odată cu finalizarea cărții menționate, subit, printr-un accident cardiac, s-a stins din viață, spre regretul tuturor, autorul, directorul și profesorul Ioan Jebelean.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Cinste și prețuire copiilor săi: asistent drd. Călin Viorel Jebelean și prof. Dana Marciana Jebelean, precum și unui grup de colegi inimoși care au continuat munca asiduă de tipărire și lansare a Monografiei, ca omagiu pentru cel dispărut și la un an de la această tristă întâmplare!

Print Email