Anul regelui - Maria, inima României
Avem deja o tradiție în a fi cu Regina Maria și Regele Ferdinand în preajma Zilei Naționale. Dacă anul trecut, Majestățile lor au fost personificate cu atâta grație de (acum) foștii elevi ai liceului nostru, Teodora Podereu și Alexandru Pop, anul acesta, summis auspiicis au decis ca regina Maria să ne fie alături într-un mod inedit!
Luni, 21.11.2022, elevii claselor a XI D și a XII D au participat alături de colegii lor din alte școli la vizionarea filmului documentar Maria, inima României. Activitatea s-a desfășurat în incinta cochetului cinematograf din localitatea Gottlob.
Inițiativa a aparținut Inspectoratului Școlar Județean Timiș și doamnei Mirela Arimia, cea care girează și coordonează mai amplul proiect Zilele Regelui; parte integrantă a acestei activități, doamna Mirela Arimia și domnul John Florescu au fost prezenți în sală și au răspuns tirului de întrebări venite cu naturalețea interesului spontan și nedisimulat al auditoriului.
Documentarul este o producție Chainsaw Film Production și se bucură de susținerea Academiei Române și a Institutului Cultural Român. Echipa de producție a filmului este condusă de sus-amintitul John Florescu, cunoscutul jurnalist american, cu origini românești. Filmul prezintă povestea unei importante epoci din istoria României, văzută însă prin ochii celei mai cunoscute femei din Europa interbelică, al cărei destin a fost influențat de evenimente petrecute în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New-York-ului, la Kremlin și chiar în sălbaticul Vest american. Dincolo de narațiune și eveniment istoric, filmul ne-a surprins prin imagini unice cu Regina, datând de dinaintea și din timpul Primului Război Mondial( vizita Familiei Regale a Rusiei din 1914 la Constanța, Cazinoul din aceeași localitate în timpul bombardamentelor nemțești din 1916 etc.), vocea Reginei, într-o versiune apropiată de realitate, dar și prin vocea inconfundabilă a naratorului, inegalabilul Marcel Iureș.
Am descoperit și redescoperit deci atât femeia care se ascunde în spatele Reginei, cu tot ce ține de dragoste interzisă și frivolitate specific feminină, dar și Regina României, participant activ pe front, îngrijind soldații răniți și bolnavii de tifos și de holeră; am descoperit Femeia și Regina care sfidează la masa tratativelor de la Paris lumea profund masculină a diplomației postbelice, o ”leoaică” care se adresează cu fermitate și acel je ne sais quoi ”tigrilor” europeni și inabordabilului Wilson. Am reevaluat, redescoperit, am pus în context și înțeles finalmente cuvintele Mariei ”Misiunea mea era aproape misiunea unui bărbat, felul meu de a pleda a fost acela al unei femei”
Post- scriptum...noi fetele am înțeles mult mai bine rolul unei rochii bine alese mersul istoriei!