Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
2024, februarie 18
 
Într-o lume în care inspirația și modelarea devin elemente vitale în formarea tinerilor, Liceul Teoretic ”Ioan Jebelean”, sub îndrumarea doamnei director Liana Ostrovati, își propune să ofere nu doar educație academică, ci și o fereastră către experiențele reale ale celor care au străbătut drumul către succes în diverse domenii. Ne dorim ca școala noastră să devină locul în care elevii nu doar învață, ci și se inspiră din exemplele concrete oferite de personalități remarcabile.
De fiecare dată când lucrurile ies din rutina cotidiană, auzim parcă în surdină, cu voce blajină dar fermă, citate din cartea care ne-a marcat copilăria și adolescența!
 
De data aceasta, Micul Prinț parafrazat, ne șoptește: Vă rog să-mi desenați o noua Lume”(S il vous plaît dessine-moi un nouveau Monde!)
Și am început să desenăm o lume mai bună, o lume în care personalități locale și nu numai, vorbesc despre propria lor experință profesională, ca exemplu pentru viitoarele parcursuri profesionale ale liceenilor noștri. Și pentru că știu să deseneze atât de bine, Iulia Meszaros și Romina Uveghes, Alexis Matyas și Caius Buzaș, Marco Aranghelovici și David Tamaș, Renata Hailemas și Ariana Popa, elevi ai liceului nostru în clasele a 10-a și a 11-a, au făcut prima schiță a unui proiect pe care sugestiv l-au intitulat ”Biblioteca Vie”.
 
În această Bibliotecă își vor găsi locul personalități și cariere de succes, exemple vii de muncă, dăruire și dedicare, de ilustrare a unor principii de viață căzute azi într-o nepermisă vulgarizare. Cea mai bună ilustrare a conceptului este exemplul personal; pornind de la acest deziderat, cu o anumită ritmicitate (pe care ne-o dorim lunară) vor fi invitați să dialogheze cu adolescenții liceului o serie de ”oameni ai locului” care au înțeles că profesia se alege din pasiune și nu din rațiuni pecuniare sau de ierarhie socială.
 
Vineri, 16 februarie, la Castelul Nako, ciclul a fost deschis de doamna doctor Alina Balint, medicul coordonator al Serviciului de Urgență Sânnicolaul Mare. Narator desăvârșit, doamna doctor a ilustrat cât se poate de bine avantajele și dezavantajele acestei meserii; considerată ”cenușăreasa” breslei, medicina de urgență poate deveni atractivă prin context și sensul dat fiecărei vieți în parte! Plastic, dar atât de sugestiv, doamna doctor a calificat calitatea fiecărui medic prin ”mărimea cimitirului” din spatele lui. Prin urmare, ne-a reamintit că medicina nu e o meserie, e vocație pură; că medicina nu însemnă bani și poziție socială ci multă muncă, multe renunțări, multe sacrificii.
 
Mărturie Vie stă chiar propria-i viață! Mulțumim, Doamnă Doctor că ne-ați pus la dispoziție propria experiență ca model de devenire profesională!
 
Consilier educativ,
Prof. dr. Adriana Florica MUNTEAN
 

Print Email