Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Home
  • Proiecte / Activități

#YEYS2023

Europa ta, părerea ta! (Your Europe, Your Say! – YEYS) este o manifestare anuală organizată de CESE pentru tineri care, începând din 2010, aduce laolaltă aproximativ 100 de elevi și peste 30 de profesori. Anul acesta, participanți din toate cele 27 de state membre ale UE, din cele șapte țări candidate la UE și dintr-o școală europeană cu sediul la Bruxelles se vor reuni pentru a dezbate un subiect de actualitate care îi privește pe tineri.
 
YEYS 2023 este intitulat „Dialoguri cu tinerii pe tema democrației”. Discuțiile se vor axa pe importanța capacitării tinerilor, a participării active și a implicării lor în procesele democratice și politice. Scopul evenimentului este de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă ce înseamnă cetățenia activă într-o democrație participativă și care sunt valorile europene, explorând, în același timp, modalitățile prin care tinerii se pot implica activ în procesele democratice.
 
Evenimentul Yeys2023 se va finaliza prin recomandări concrete pe tema implicării tinerilor și a democrației durabile în Europa adresate de către tinerii participanți instituțiilor UE (Comisia Europeană, Parlamentul European) care le vor dezbate și (probabil) vor adopta o rezoluție.
 
Liceul Teoretic “Ioan Jebelean” a fost selectat (aleatoriu, din peste 600 candidaturi depuse) să participe la evenimentul Yeys2023, după depunerea candidaturii în decembrie 2022. Urmare a acestui fapt, un grup de 3 tineri și un profesor însoțitor din liceul nostru va lua parte la întâniri, discuții, dezbateri în 23-24 martie 2023, la sediul CESE din Bruxelles.
Urmare a selecției liceului nostru, am primit, în 9 martie 2023, vizita d-nului conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București. Ne-a trecut pragul în calitatea sa de membru al Comitetului Economic și Social European. De-a lungul a aproape 3 ore i-a provocat pe 23 de tineri ai liceului la discuții pe tema teoriilor conspiraționiste mondiale. O teorie a conspirației este o explicație pentru un eveniment sau o situație care afirmă existența unei conspirații de către grupuri puternice și sinistre, adesea cu motivație politică, atunci când alte explicații sunt mai probabile. Termenul are, în general, o conotație negativă, implicând că atractivitatea unei astfel de teorii se bazează pe prejudecăți, convingeri emoționale sau dovezi insuficiente. O teorie a conspirației este diferită de o conspirație; se referă la o conspirație ipotetică cu caracteristici specifice, incluzând, dar fără a se limita la, opoziția față de consensul principal în rândul celor care sunt calificați să-i evalueze acuratețea, cum ar fi oamenii de știință sau istoricii.
QAnon, Yoga, Pizzagate, Illuminati, Covid, platitudinea sau nu a planetei noastre, Harry Potter, animăluțele de companie ale fiecăruia dintre noi, unde și ce date stochează mediile de socializare pe care le folosim, si mai ales, cum le utilizează, chiar și raportorul și compasul din laboratorul de informatică au apărut în discuțiile tinerilor cu d-nul Pîrvulescu. Dezinformarea, știrile false, modul în care putem proba o teorie au fost analizate din multe puncte de vedere. Am apreciat la maxim timpul petrecut în compania d-nului profesor și am rămas cu o sete de cunoștere care foarte greu poate fi pusă în cuvinte..
 
[Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE care oferă consultanță privind legislația și politicile UE. Aduce împreună reprezentanţi din toate domeniile societății civile organizate. Membrii CESE provin din grupuri care apără interesele unei game largi de organizații economice, sociale și societale la nivel național: patronate, camere de comerţ, fermieri, organizaţii și întreprinderi mici și mijlocii, sindicate, cooperative, ecologisti, oameni cu dizabilități, tineret, consumatori, mediul academic, etc. CESE are 329 de membri din toate cele 27 state membre UE, fiecare numit pentru cinci mandate anuale. CESE consideră că participarea tinerilor în luarea deciziilor va avea ca rezultat reglementări și politici mai potrivite necesităților tinerilor și, prin urmare, lucrează la interacțiunea cu tinerii într-un mod structurat.]

Print Email

NOI 14

 
Numărul 14 este jucăuș, pornit de la ideea unui joc de puzzle, cel mai prietenos joc existent, în care toți participanții sunt câștigători..

Numărul 14 este despre [auto]descoperire, pentru că piesele de puzzle, sunt de fapt bucăți din NOI, întinse pe partea plină de culoare și de viață..

Numărul 14 este despre diversitatea NOASTRĂ..

Un sfat prietenesc de la NOI spre VOI, de la MINE către TINE, nu lăsați autenticitatea să se piardă, nu vă speriați să vă luați angajamente, nu vă sfiiți să fiți creativi, să faceți ce vă place, visați, dar și faceți ceva pentru visul vostru.
Mulțumim tuturor celor care au contribuit la acest proiect, în mod special Primăriei Orașului Sânnicolau-Mare (care ne-a oferit garanția unei reviste fizice, după ATÂTEA documente .pdf) A fost un proiect care, NOI, colegiul de redacție recunoaștem acum, că nu a fost atât de ușor precum pare, dar nici atât de greu pe cât ne imaginam..
NOI 14 s-a format din varietate, curaj, energie, caracter, răbdare, speranță, entuziasm, dar și impuls..
 
Cristiana COLPOȘ, Denisa FEIER (11A MI)
 
Vă inivităm să îl citiți urmând link-ul de mai jos:

 

Print Email

21dec2022: Memorialul Revoluției - Teatru - CNAA vs. LTIJ

Parte integrantă a parteneriatului încheiat între Colegiul Național ”Ana Aslan” și Liceul Teoretic ”Ioan Jebelean” din Sânnicolau-Mare, nou-înființata trupă de teatru a Liceului ”Ioan Jebelean” a dat replica Aslăneștilor întru-un program dedicat celebrării Crăciunului organizat, în mod tradițional, de liceul din Timișoara.
Prin urmare, membrii trupei, acompaniați de unii dintre cei mai fideli susținători, elevi și profesori(evident, între aceștia ”maestra lor de ceremonii”, profesor Alina Lăzăruică) au dat curs invitației de a fi pe afișul programului organizat de Colegiul Național”Ana Aslan”.
 
Pentru că e decembrie și pentru că Timișoara (și nu numai) în luna decembrie are o semnificație și o încărcătură emoțională aparte, această acțiune nu putea debuta decât printr-o aducere aminte și printr-un omagiu dedicat libertății și celor care în decembrie 1989 au murit pentru ea! Ca atare, primul obiectiv al expediției noastre a fost evident Memorialul Revoluției din Timișoara; am vizitat cu mintea, inima și trăiri contradictorii sălile unui muzeu destinat aducerii aminte și a reiterărilor obligatorii a tot ceea ce a însemnat comunismul, viața individului, frica și teroarea colectivă, dar și semnificativa și dramatica rezistență la comunism. Am experimentat, simbolic evident, că imprimarea cuvântului libertate, pe acel ”zid al plângerii” are miros de praf de pușcă, pe fundalul unui zgomotos acord al wagnerianului Die Meistersinger...
 
Momentul festiv al întâlnirii a debutat cu o premieră a trupei de teatru a gazdelor. ”Dictatorul”, operă a dramaturgului român Al. Kirițescu, a dat ocazia Aslăneștilor să reconstituie într-o manieră impresionantă, atmosfera politică românească interbelică, girată și marcată de figura controversată a lui Antonescu. Personajele ”președintele”, Stan Boldur, Coty Adam, principesa Sultana Tutubey, Lilla sau Matti, prin interpretarea actoricească magistral de savuroasă, au creat și au indus ideea că sunt prototipul și personificarea corupției universale, din perspectiva timpului și a spațiului (istoric ori contemporan).
 
Trupa de teatru ”Hobana” ne-a asigurat că o ”Să fie bine pentru toți”; după un scenariu original, povestea reconstituie, cu un umor negru trist de adevărat, parti-pris-urile unei familii obișnuite din societea românească, pentru care Crăciunul, iubirea, frumosul sunt doar cuvinte goale de conținut, suficiente însă pentru a crea impresia unei normalități lipsite de sens. Retoric ne întrebăm: Parol, Viorel! ”Crăciunul e despre iubire?”.
 
Crăciunul e însă timpul colindelor; angelic și cu multă căldură, cei doi colindători ai Colegiului ”Ana Aslan” au creat atmosfera și au încheiat cum nu se putea mai potrivit o ”frumoasă poveste de Crăciun”.
Nu ne rămâne decât să mulțumim gazdelor noastre că ne-au primit cu căldură; mulțumim de asemenea, că ne-au inspirat și ne-au permis să-i avem drept model! În drum spre casă colindăm în surdină ”Și-n cea mână busuiocu/ Să aibă gazda norocu!”
 
Prof. Florica Adriana MUNTEAN
 

Print Email

Zi de bine - Zile de Bine, decembrie 2022

Am demonstrat că tradițiile noastre persistă, am demonstrat că NOI putem!
 
În luna noiembrie a acestui an, Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic "Ioan Jebelean" a demarat o acțiune de voluntariat care avea în vizor centrul de zi "Sfânta Maria", secția de bolnavi cronici a spitalului local și azilul "Casa Bunicilor". Putem să sperăm că le-am adus un zâmbet sincer pe fețe, acum, în perioada sărbătorilor. Prim organizatorul acestui proiect a fost președintele consiliului elevilor, David Csuy, din clasa a XI-a B.
În data de 17 decembrie elevii liceului teoretic și-au investit timpul și energia într-o vizită făcută celor vârstnici internați la spital, cu scopul de a schimba o vorbă, de a le auzi poveștile, și de a nu lăsa să treacă vreun Crăciun, fără ca acești oameni să nu se bucure de prezențe mai tinere cărora le pasă de starea lor.
Am fost mișcați să îi vedem, internați în saloane de câte 3, împărțiți in cazuri "fericite", cei care pot vorbi, și merge fără asistență, și cazurile "mai puțin fericite", în care seniorii erau la pat și/sau nu puteau comunica.
A fost imposibil să nu ne dea puțin lacrimile când "bunicii și bunicile" scormoneau după subiecte de discuție, orice, doar să se mai bucure de companie nouă încă 3 minute.
Prin bună-voința elevilor și a profesorilor, spitalul a fost aprovizionat cu produse de igienă, hrană, și alte necesități ale bătrânilor.
 
20 decembrie, 3 zile de la startul proiectului, noi, elevii, am vizitat "Casa Bunicilor", am fost întâmpinați de aceleași fețe ridate dar entuziasmate și zâmbitoare. Seniorii au fost încântați de colindele domnului profesor de religie Zoran Dușcă și ale corului pe care acesta îl coordonează. Ba chiar am avut alături un moș Crăciun care a înmânat un pachețel simbolic fiecărui internat.
Am fost din nou năvăliți de emoții când bunicii ne-au colindat înapoi cu "O, ce veste minunată!". Voci tremurânde, trecute printr-o viață întreagă dar totuși pline de blândețe, ne înconjurau. Nu pot descrie intensitatea sentimentelor cu care ne-a umplut acel moment.
 
Următoarea destinație era centrul de zi "Sfânta Maria", unde 22 de copii de toate vârstele își petrec timpul de la ora 12 la ora 17, 5 zile pe săptămână. Copii care nu au avut norocul unei familii înstărite și care sunt înscriși în acest proiect pentru a evita situația abandonului școlar. Sunt copii cum sunt toți, sunt frumoși, sunt creativi, sunt vorbăreți și plini de opinii. Din prima jumătate de oră petrecută acolo cei micuți au prins drag de noi și ne arătau cea mai nouă operă de artă, sau ne povesteau cea mai recentă năzbâtie. Cu ochii mari și gura căscată l-au primit pe moș Crăciun, care le-a dat fiecăruia un pachet cu dulciuri, covrigei, fructe, biscuiți, suculeț, și moșul mai știe ce a fost pe acolo.
 
Activitatea de voluntariat a liceului teoretic nu se oprește aici. Văzând cât de mult avem NOI capabilitatea să înseninăm ziua celor care au nevoie, am căzut de acord la nivel de consiliu că aceste vizite vor deveni un obicei mai des practicat, nu va mai rămâne o activitate din preajma sărbătorilor.
Sperăm din suflet ca această tradiție să se propage și în sufletul viitoarelor generații care vor călca pragul școlii și să nu piardă vreodată din vedere faptul că schimbarea începe cu NOI.
 
Alex TEREBENȚ, vicepreședinte al CŞE
 
 

Print Email

Mini-spectacolul de Crăciun - decembrie 2022

Trupa de teatru a Liceului Teoretic ”Ioan Jebelean” a fost înființată în toamna anului 2022, la inițiativa d-nei prof. dr. Adriana Muntean, coordonatorul de proiecte educative a școlii noastre, sub îndrumarea d-rei prof. Alina LĂZĂRUICĂ.

După o lună de activitate intensă, membrii trupei și-au ales numele „Hobana” și au prezentat piesa, „Să fie bine pentru toți”, creație proprie, în cadrul unui mini-spectacol, organizat în școală, dedicat sărbătorii Crăciunului. Piesa surprinde, după un scenariu original, o cină de Crăciun într-o familie românească, în viziunea tinerilor actori amatori. Mâine, 21 decembrie, vor duce piesa pe scena Colegiului Național Ana Aslan din Timișoara, într-un schimb de experiență între cele două școli care a început în martie acest an. Le dorim să “Break a leg” pe scena timișoreană!

Mini-spectacolul a fost continuat de corul, proaspăt botezat ”Sfântul Nicolae” care ne-a cântat și încântat cu o suită de colinde psaltice executate sub coordonarea d-nului profesor dirijor Zoran DUȘCĂ.

În încheiere, elevi ai clasei a 11-a D au pus în scenă “Poveste de Crăciun” după Charles Dickens. Ne-am întâlnit deci cu Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză ursuz care îi privește cu ură pe toți din jurul lui. Asta până în noaptea de Ajun, când primește vizita spiritului Crăciunului care îl duce într-o călătorie uimitoare, pe alocuri înfricoșătoare, în urma căreia bătrânul se schimbă.

Vă lăsăm în continuare cu vorbele lui Viorel : “Crăciunul este despre iubire!”

Print Email

2022-dec-16 - Voluntariat la Centrul de Zi ”Sf. Maria”

În ultimele două săptămâni înaintea vacanței de iarnă, elevii câtorva clase ale liceului nostru au reușit să se mobilizeze, să facă apel la spiritul civic și la acea porțiune a sufletului pe care o avem toți, dar aleg doar unii să o lase să iasă la suprafață, și să doneze bani, bani pe care noi i-am transformat în pachețele specifice Crăciunului pe care le-am dus mai departe centrului de zi  ”Sf. Maria” din orașul nostru.

Pentru o după-masă, reprezentanții liceului nostru, membri CȘE, au ales să-și petreacă timpul liber ajutând copiii din acest centru, oferindu-le suport și atenție, invitându-i sau acceptând invitația de a lua parte la activități distractive, învățând totodată lucruri noi.

Noi spunem că am reușit să creăm o atmosferă caldă pentru copiii din centru făcându-i să se simtă iubiți și apreciați. Am înțeles, după această experiență, că prin acțiunile noastre, putem face o diferență în viața acestor copii și le-am oferit ocazia de a se simți valoroși, de a-și dezvolta abilități și încredere în ei înșiși.

Această acțiune a fost o experiență deosebit de revelatoare pentru toți cei implicați, atât pentru copiii din centru cât și pentru noi. Noi am învățat să fim mai empatici, ne-am dezvoltat abilități de comunicare și relaționare cu ceilalți. De asemenea, am învățat că implicarea în proiecte de voluntariat, întotdeauna ne face să creștem puțin, să ne auto-depășim cu fiecare ocazie. Vom căuta să repetăm astfel de experiențe pentru că doar astfel putem să schimbăm lumea într-un mod pozitiv, chiar dacă începem prin acțiuni la nivelul unui orășel micuț din vestul tării.

 Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic ”Ioan Jebelean”

Print Email