Episodul 2 - Romina MATEI
2024, martie 24
Suntem oare prizonierii propriilor noastre începuturi?
Ne desprindem cu totul de locurile unde am crescut și format?
Păstrăm legături ombilicale cu locul care ne-a educat?
Ne influențează toate acestea traseul intelectual și cariera și dacă da, în ce măsură acest cursus honorus ne definește ca persoană? Retorică sau știință aplicată?
Pentru a transforma însă retorica în știință aplicată, pentru a formula răspunsuri concrete, experiența unui om al comunității este infailibilă. Este motivul pentru care invitata celei de-a doua ediții a Bibliotecii Vii a fost Romina Matei, acel om al locului, născut, crescut și educat aici, cu NOI și... ca și NOI!
Cu atât mai impresionant este CV-ul Rominei Matei. ”De la fata care vrea să schimbe lumea” la lumea pe care a schimbat-o prin experiențele ei concrete (vezi consemnările riguroase de funcții și responsabilități din impresionantul său CV – în treacăt fie spus, deși într-o engleză curată, parcursul profesional al Rominei pare consemnat în sanscrită!)
Romina Matei reprezintă exemplul firesc al reușitei prin voință, opțiuni bine ierarhizate, muncă și distracție corect echilibrate. Și totuși, care este profesia Rominei? Cu un condei inspirat, cea mai bună portretizare i-a făcut-o Romina noastră (a se citi Romina Uvegheș, clasa a 11-a A) : ” Un om deosebit, ca profesie greu de definit, dar lucrurile (iar prin lucruri mă refer la proiectele europene care pun în valoare tinerii și nu numai) frumoase se întâmplă și datorită ei; Romina este coordonatoarea multor proiecte de acest gen. Totuși, eu cred că poziția de ”călător” i se potrivește cel mai bine”. Și da, un călător care și-a văzut visul cu ochii și care a scris despre asta. Nu știu de ce, dar asociez aventura Rominei, de călător și scriitor, cu cea a venețianului Marco Polo, pornit (la sfârșit de secol XIII) într-o periculoasă călătorie spre și prin misterioasa Chină; în ce măsură Il milione (Descrierea lumii) are ceva în comun cu ”25 de zile prin India în căutarea sinelui” vom putea afla doar citind-o; un alt motiv și o altă ocazie să descoperim lumea din NOI.
Și pentru că suntem într-o continuă căutare, nu ar fi rău să ne amintim că principiul sferei e preferabil principiului piramidei, că doar dacă ai picioarele bine înfipte în pământ poți fi cu capul în nori și foarte important, nu întotdeauna expresia ”prostul satului” are o conotație peiorativă!
Întâlnirea cu Romina Matei ne-a dat și ocazia unei perspective și retrospective istorice; revista NOI a avut-o aproape printre fondatori. Ne-am bucurat să depănăm amintiri legate de scrierea primelor numere, de condițiile tehnice, de colegi și profesori care i-au marcat începutul. Le mulțumim că ne-au lăsat-o moștenire!
Pentru NOI este în egală măsură o mândrie și o obligație; și pentru că la noblesse oblige, am prezentat cu reală și îndreptățită mândrie atât numărul 15 al revistei cât și suplimentul EU. Deși nu am făcut-o încă public, ne bucurăm să anunțăm că NOI 16 este în lucru, că EU va avea o apariție lunară și că suplimentul Istoricii din NOI este pe cale să se nască!
Pentru că ai acceptat să fii mentor pentru câteva clipe, pentru că ai vorbit cu NOI și despre NOI....NOI îți mulțumim, Romina Matei!
Tinerilor frumoși din NOI le amintesc că aripile frânte nu împiedică zborul; dimpotrivă, pentru NOI cerul este limita!